Kartal, atmacagiller (Accipitridae)
familyasından Aquila ve Hieraeetus
cinsini oluşturan kuş. Kanatları ve kuyrukları geniş, bacakları
tüylü, iri yırtıcılardır. 2-3 yılda ergenliğe
ulaşırlar. Uçuşta sıkça dönerek
yükselirler, belirgin parmakları, yukarı
kıvrılır. Ormanlar ve dağlarda yaşarlar.
Kaya girintilerinde ve ağaçlarda yuva yaparlar. Kartallar tek eşlidir. Yaşamları
boyunca eş değiştirmedikleri gibi her yıl
aynı yuvayı kullanırlar. Yuvaları
genellikle kolay ulaşılamayacak
yerlerdedir. Yuvayı bıraktıkları bir ya da
birkaç yumurtanın kuluçka dönemi altı- sekiz hafta sürer. Yavruları yavaş gelişir
ve ancak üç ya da dört yaşına giren
kartalların erişkinlere özgü tüyleri çıkar.
Kanatları ve kuyrukları geniş, bacakları
tüylü, iri yırtıcılardır. 2-3 yılda ergenliğe
ulaşırlar. Uçuşta sıkça dönerek
yükselirler, belirgin parmakları, yukarı
kıvrılır. Ormanlar ve dağlarda yaşarlar.
Kaya girintilerinde ve ağaçlarda yuva yaparlar. Kartallar tek eşlidir. Yaşamları
boyunca eş değiştirmedikleri gibi her yıl
aynı yuvayı kullanırlar. Yuvaları
genellikle kolay ulaşılamayacak
yerlerdedir. Yuvayı bıraktıkları bir ya da
birkaç yumurtanın kuluçka dönemi altı- sekiz hafta sürer. Yavruları yavaş gelişir
ve ancak üç ya da dört yaşına giren
kartalların erişkinlere özgü tüyleri çıkar.